måndag 4 februari 2013

Motion vs Träning

Alla har vi hört att kroppen är gjord för rörelse. Hela vårt system är uppbyggt och anpassat efter det. Jag blir mörkrädd när jag hör att den vanliga motionären inte ens motionerar mer. Promenaderna blir kortare och listorna på ursäkter längre. Jag vill ju inte tro på att någon frivilligt skulle välja bort det!?

Just nu tränar jag för att må bra, för att bebisen skall må bra och för att jag skall orka igenom min graviditet och förlossning (Som by the way måste vara det ultimata träningspasset). Tar ett träningspass i taget och drömmer om att lägga upp nya mål längre fram.

Jag vet att alla kan träna. Det gäller bara att hitta sitt sätt och sina mål. 

Som gravid tror jag att det är lite extra viktigt att lyssna på kroppen. Men för mig är det inget nytt att pusha sig igenom en övning, ett set eller ett träningspass. Att "ta det lugnt och vila" betyder för mig att träna på en lägre nivå. Att inte samla på sig mjölksyra eller få för hög puls. Ta power-naps då jag kan och behöver och se till att äta regelbundet för att hålla blodsockret balanserat. 


Vad är då skillnaden på motion och träning?
Jag säger såhär; motion behöver vi alla. Gå till jobbet, ta trapporna istället för hissen, rasta hunden och ta dendär sköna promenaden på isen en söndag. Detta är motion. Skulle vi plocka bort den sortens motion skulle det snabbt visa sig. Alltså är den jätte viktig för att vi skall må bra i vardagen.  
Träning är sedan en helt annan femma och kommer in då du vill orka med lite mer än att stiga upp på morgonen, släpa dig till jobbet o hem igen.
Träning betyder överbelastning, att stiga ur sin bekvämlighets-zon och våga pusha kroppen till en nivå den inte är van vid. Oavsett nivå!
När du gör detta tränar du.
Så nej, en promenad runt huset med hunden räknas inte som träning utan som vardagsmotion...eller till och med bara som vardag.

Vi väljer alla vårt eget fack; hur högt vi lägger ribban och hur resultatet skall kännas. Det är din inställning som sedan målar upp vägen dit!



Målet; klart och tydligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar